Mehiläisestä ja hunajasta

Mehiläisestä:

Tiesitkö, että mehiläispesässä on talvella noin 15 000 ja kesällä jopa 75 000 yksilöä. Jokaisessa yhdyskunnassa on emo eli kuningatar, muutama sata kuhnuria ja loput työmehiläisiä. 

Kuhnureiden tehtävänä on pariutua kuningattaren kanssa pariutumislennolla. Emon tehtävänä on muniminen, se onkin kaikkien mehiläispesässä olevien mehiläisten äiti.

Työmehiläiset toimivat toukkien ruokkijoina, vartijoina ja lopuksi kenttämehiläisinä. Kenttämehiläiset keräävät mettä, siitepölyä ja vettä 2 - 3 km säteellä pesästä. Kesällä mehiläinen elää 4 - 5 viikkoa ja lentää 500 - 600 km.


Hunajasta:

Kesällä mehiäiset keräävät mettä kukista noin 3 km säteellä pesästä. Kenttämehiläiset lennättävät meden pesään ja luovuttavat sen pesässä oleville mehiläisille, jotka pakkaavat meden kennoihin ja jatkavat kenttämehiläisten aloittamaa entsyymien sekoittamista meteen. Hunaja onkin puhdas luonnon tuote, eikä siitä poisteta eikä siihen lisätä mitään.

Mesi sisältää myös vettä jota mehiläiset haihduttavat pois, kun hunaja on valmista ja riittävän kuivaa mehiläiset peittävät kennot vahakannella.

Jotta mehiläiset saavat puoli kiloa hunajaa on niiden käytävä yli 3 miljoonassa kukassa ja tuotava yli 70 000 mesikuormaa pesään.

Hunajan säilytys:

Säilytä hunaja huoneenlämmössä. Jos ostit hunajaa kerralla enemmän, säilytä viileässä ja kuivassa paikassa esim. pakastimessa.

Palaa takaisin

Elämää mehiläispesässä